AFUK´s nycirkus-historik kort fortalt

  • 2014: September, uddannelsesstart! Juli; AMOC bliver SU godkendt
   Maj: Danmarks første videregående forsøgsuddannelse i nycirkus godkendes endeligt af kulturministeriet. Uddannelsen får navnet “AMoC Akademiet for Moderne Cirkus” De første optagelsesprøver gennemføres og uddannelsens
   Første hold på 12 studerende bliver sat .

  • 2012: Københavns kommune bevilliger 6,25 mio. over de næste 3 år til en videregående Nycirkus forsøgsuddannelse på AFUK. Regeringen afsætter 6 mio. fordelt over de næste 4 år til en nycirkusuddannelse i samarbejde med Københavns kommune.

  • 2011: Officiel åbning af AFUK Remisen.
   AFUKs foreninger vokser, der laves et utal af aktiviteter og hold for børn og voksne indenfor nycirkusgenren og der er ventelister til alle børnecirkushold.

  • 2010: Det meste af AFUK flytter til Remisen i maj og de sidste flytter fra Kigkurren i november. I September er AFUK vært for den første store konference for 300 personer fra Grønne Erhverv, Københavns Kommunes Miljø- og teknik. (Professionelle nycirkusartister leverer underholdning/kunstneriske indslag til konferencer i AFUK regi. De følgende 2 år er AFUK vært for konferencer og events for godt 5 mio. kr. i omsætning)

  • 2009 16 artister fra AFUK optræder til den Officielle åbning af World Outgames på Københavns Rådhusplads iscenesat af AnneSophie Bergmann Steen. Artistlinien flytter i midlertidige lokaler (det gamle Parkering København) Udflytning forsinkes yderligere pga. af problemer med renovering. (Ny flyttedato maj 2010)

  • 2008: Artistlinien flytter (midlertidigt) ind i Remisen, og i juni afholdes de traditionsrige og populære produktioner Festivitas & Natcabaret for første gang i de nye lokaler. Produktionerne tiltrækker ca. 2000 publikummer. I samarbejde med Dansk Artistforbund & K.I.T. afholdes et stort Cirkusseminar og på baggrund af dette udkommer rapporten: NyCirkus – Ny Kunst.
   AFUKs Artistlinie bliver fuldgyldige medlemmer af FEDEC.

  • 2007: I marts sendes ansøgning om etablering af en Artistuddannelse til Undervisnings- og Kulturministeriet. Ansøger er Københavns kommune, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børn- og Ungeforvaltningen.
   Borgerrepræsentationen vedtager plan for Bavnehøj der inkluderer hele AFUK’s udflytning til Remiserne på Enghavevej. Der bevilliges 25. mill. til renovering og udflytning af AFUK, oktober 2007. ( Udflytning udsættes p.g.a. forsinket byggeri) En spørgeskemaundersøgelse af, ”hvad et forløb på Artistlinien kan føre til” publiceres. Den viser meget fine resultater.
   Forskningsrapporten På Livet Løs af Søren Langager, Anne Marie Højmark og Spæt Henriksen om AFUK som læringsmiljø udkommer.

  • 2005 Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtager, at der skal arbejdes for at etablere en statslig artistuddannelse i AFUK regi. Der nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentation af Økonomi-, Kultur- og Fritids- og Uddannelses- og Unge forvaltningen og AFUKs ledelse. Nycirkusforestillingen ”Round about” sættes op i Kanonhallen i Nova Exits regi. Forestillingen modtager midler fra Kunstrådet og er iscenesat af AnneSophie Bergmann Steen.Samarbejde med K.I.T., Kanonhallen og Dansk Artist Forbund om at etablere et fundament for Ny Cirkus i Danmark indenfor de næste tre år.

  • 2006 Arbejdsgruppen arbejder videre med Artistuddannelsen. Vi drømmer AFUK ud i de gamle remiser på Enhavevej og udarbejder et konkret oplæg til udflytning af hele AFUK’s virksomhed incl. en artistuddannelse.
   2 dages åbning af K.I.T.- Nycirkus festival med 10 timers program. Om natten præsenteres den første Utæmmede Natcabaret i K2 med internationale artister & performere. Nycirkuskompagniet Cikaros modtager 750.000 kr. i støtte til deres nye forestilling!
   AFUK & Nova Exit åbner årets Reumert-prisuddeling på Det Kongelige Teater. Tidligere artistelev Anders Astrup Jensen modtager en af årets talentpriser.

  • 2004: 4 dages Utæmmet Cirkus Cabaret ved Islands Brygge Kulturhus, Iscenesat af Rasmus Aituganov og Josephine Randrup.

  • 2003: AFUK’s Produktionsskole starter 1. februar med undervisningstilbud for unge uden en kompetencegivende ungdomsuddannelse.
   Den årlige Festivitas cementerer sig selv som en succes: 2 dage med 12 timers non-stop underholdning fra 3 scener for ca. 1000 gæster.
   AFUK producerer: Utæmmet Cirkus Grandprix i Kanonhallen, en hyldest til KITs arbejde igennem årene, iscenesat af AnneSophie Bergmann Steen, Rasmus Aitouganov og Josephine Randrup.
   Foreningen Innercirq starter et tilbud til børn og unge om nycirkustræning tre aftner om ugen. Undervisningen varetages af tidligere og nuværende elever fra AFUK.

  • 2001 Tidligere elever producerer – i Nova Exits regi – den første danske professionelle Nycirkusforestilling: ”Apropos”, støttet af kulturmidler. Den opføres i Kanonhallen, iscenesat af AnneSophie Bergmann Steen i samarbejde med Kitt johnson.

  • 2000 AFUK etablerer et samarbejde med Dansk Artistforbund omkring oprettelse af en dansk artist-grunduddannelse

  • 1999 AFUK er med til at danne en aktionsgruppe for en højere nordisk artistuddannelse og deltager i Nycirkuskonferencer rundt omkring i Europa. Tidligere elever, Stine Pilmark og AnneSophie Bergmann Steen danner den erhvervsdrivende forening: Performergruppen Nova Exit.

  • 1998 Starter forsøgsprojektet Fantomets Flyvende Fætre, støttet af FOS. Vi lejer os ind i en af de store B&W haller og producerer den første store Nycirkusforestilling, cirkofonien Nova Exit med vores første ”afgangsstuderende” der har taget en 3-årig FUU med fokus på nycirkus. Forestillingen er bl.a. støttet af Udviklingsfonden og iscenesættes af AnneSophie Bergmann Steen og Jakob Bentsen.

  • 1997 AFUK indgår et samarbejde med Parken som administrerer Cirkusbygningen, om at artistelever kan træne luftnumre på ”ledige dage”. AFUK holder Cirkusbygningen åben på Kulturnatten med en 9-timers workshop og et underholdningsprogram med bl.a. en nycirkus-cabaret. Der kommer 13.000 besøgende. AFUK samarbejder med en Cirkusskole i Belfast og i Dublin (for udsatte børn og unge) støttet af Kaleidoskop-midler.

  • 1996 Starter Daghøjskolen Kigkurren (nu AFUK’ daghøjskole) og paraplynavnet ”Akademiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK) opstår, som en form for samlebegreb for alle de aktiviteter der foregår på og omkring Kigkurren .
   AFUK indgår en samarbejdsaftale med Statscirkusskolen i Moskva, og sender de første 9 artistelever på intensive træningsophold.
   .

  • 1995 Med den fri ungdomsuddannelse FUUen kan vi nu tilrettelægge op til 3-årige uddannelsesforløb for de elever der vil være nycirkusartister, i samarbejde med udenlandske cirkusskoler og kompagnier. 4 tidligere elever fra AFUK er med i starten af det svenske Cirkus Cirkörs virke. Nogle turnerer med Cirkör frem til 2002.

  • 1994 Gruppen ”1/2 Pingvin med pommes fritter” dannes af artistelever som et producerende eksperimentarium, der arrangerer gratis Late Night Gallashows rundt om i København på tomme byggegrunde. Gruppen får hurtigt kultstatus og har en trofast publikumsskare på op mod 800 pr. gang. Her opstår mange af de idéer som senere er med til at starte nordisk nycirkus udvikling bl.a i Cirkus Cirkörs regi.

  • 1993 Etablering af Artistlinien, Danmarks første og eneste professionelt målrettede artistuddannelse. Gøglerskolen får navnet Artist- og Gøglerskolen.

  • 1990 15 af gøglerskolens elever optræder som metalclowns i Cirkus Archaos’ forestilling. Der indledes et samarbejde med det tyske Cirkus RonCalli hvolket leder til en performance på Roskildefestivalen.

  • 1987 Gøglerskolen modtager LO´s kulturpris og DR sender en times dokumentar: En station mellem drøm og virkelighed om skolen.

  • 1986 Den Selvejende institution Gøglerskolen starter som et uddannelsesprojekt for arbejdsløse unge i samarbejde med Den Centrale Bistandsafdeling i Københavns kommune, Ungbo og AOF-hovedstaden.